2019. Május 21., Kedd

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Vigyázat a gyomorégés elleni szerek használatával!

Vigyázat a gyomorégés elleni szerek használatával!

GyomorégésA sok gyomorsav, kellemetlen tünetet okozhat a nyelőcső alsó szakaszában, amennyiben ez oda felkerül, de a protonpumpa gátló (savlekötő készítmények) gyógyszerek fogyasztásával megfelelő módon lehet csillapítani.

Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) most fontos bejelentést tettek, mellyel veszélyes mellékhatás lehetőségére figyelmezteti az érintetteket. Az étel bekerül a gyomorba, és ott a gyomorsav veszi kezelésbe az ennivalót.

A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat termelnek, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe. Ez különleges csereakció: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe. Ez energiaigényes tevékenység, ami a sejtcsatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket, a sejtcsatornákat protonpumpának.

A protonpumpa gátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen, leállíthatják. A hazai tekintetben, szinte minden második embernél jelentkeznek ezek a panaszok, és ezek a betegek használják a protonpumpa gátló gyógyszereket. Persze ez nem csak nálunk van így, mert az Egyesült Államok statisztikája szerint 21 millió beteg vette igénybe a protonpumpa gátló gyógyszereket.

Akik-e gyógyszercsoport használói, azoknál fenn állhat az a veszély, hogy a vérük magnéziumtartalma jelentősen lecsökken, még akkor is, ha mellette magnéziumot is szednek. Ennek egyenes következménye, hogy izomgörcsök lépnek fel, de ami még ennél is veszélyesebb az, a szívritmuszavar. Ezért ajánlatos, hogy az ezekkel, a szerekkel kezelt betegek, kérjék a magnéziumértékük ellenőrzését, és amennyiben lehet mérlegeljék a kezelés szüneteltetését.

Címkék: egészség | külföld

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>