2019. Május 21., Kedd

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Vajon merre tart az Apophis kisbolygó?

Vajon merre tart az Apophis kisbolygó?

ApophisAz Apophis kisbolygó első alkalommal 2029. április 13-án közelíti meg a Földünket, amikor is, az égitest időben kb. 29 ezer kilométernyi távolságra lesz a Földünktől. Az oroszügynökség bejelentette, hogy megkezdték az előkészületeket, arra hogy eltérítsék a Földünket veszélyeztető kisbolygót.

Az Apophis bolygó kétszer halad el a föld mellett, mely 2029-ben és 2036-ban lesz, és ennek tudatában az orosz tudósok a nemzetközi együttműködéssel együtt, az első elhaladást szeretnék megcélozni arra, hogy eltérítsék az égitestet, hogy másodjára már ne tudjon a Földbe csapódni. Erre a bejelentésre a NASA szakemberi úgy nyilatkoztak, hogy véleményük szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy az Apophis kisbolygó 2036-ban valóban becsapódjon a Földünkbe. Véleményük szerint az oroszok által tervezett konferencia elsietett, és az aggodalmukat eltúlozták. Donald Yeomans, a NASA földközeli kisbolygókkal foglalkozó részlegének vezetője nem tagadja, hogy valóban esély van arra, hogy a becsapódás bekövetkezzen, de ennek a lehetősége egy a 250 ezerhez.

Az egészet arra alapozzák, hogy az Apophis 2029-ben bolygónkat megközelítve a Föld gravitációjától a pályáját megváltoztatja, és ha 2036-ban újra a Föld közelébe érne, akkor akár be is csapódhatna abban esetben, ha a pályaváltozás kedvezőtlenül alakulna. Persze ez csak akkor állhat fenn, ha egy úgy nevezett gravitációs kulcslyukon kellene áthaladnia. Ezt a kifejezést akkor használják, ha egy kis bolygónak úgy kell a pl. a Föld mellett elvonulnia, hogy egy nála alig nagyobb térrészen haladjon át. A NASA szerint ennek az esélye igen kicsi, és a pontos meghatározásra, becslésre még várni kellene egy pár évet, mert hogy a kisbolygó 2012 és 2013 fordulóján szintén elhalad a Föld közelében, erre kéne komolyan készülni, és részletes megfigyeléseket kéne készíteni.

Mert úgy gondolják, hogy a megfigyelések birtokában pontosabban meg tudják határozni a bolygó pályáját, és amennyiben a beavatkozás szükséges lenne, akkor kéne dönteni a beavatkozás módját illetően annak érdekében, hogy a veszélyes 2036-os megközelítést elkerüljük.

Címkék: Apophis | bolygó | űr

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>