2020. Február 26., Szerda

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Hová is zuhant az orosz Phobos-Grunt űrszonda?

Hová is zuhant az orosz Phobos-Grunt űrszonda?

Phobos GruntTöbb európai szakértő is egyetért abban,hogy az orosz Phobos-Grunt űrszonda el nem égett darabjai a Csendes-óceánba zuhantak, viszont ennek tényét még ellenőrizni kell - közölte hétfőn az Európai Űrügynökség (ESA).

„Az ügynökség szakemberei a lehető legnagyobb figyelemmel követték az űrszonda belépését a légkörbe. A számítások azt mutatják, hogy a Csendes-óceánba zuhant, és szakértőink most ellenőrzik ezt. Az űrszondát nagyon nehéz volt megfigyelni az atmoszférába való belépéskor. A berendezés darabjai óránként 21 ezer kilométeres sebességgel repültek, ezért lezuhanásuk pontos helyét nagyon nehéz meghatározni" - mondta Darmstadtban az űrexpedíciók irányításával foglalkozó központ munkatársa az ITAR-TASZSZ-nak.

A szondát 2011. november 9-én indították a bajkonuri űrrepülőtérről. A szonda Föld körüli pályára állt, melyet műszaki hiba miatt nem tudott elhagyni, mert hajtóműve nem kapcsolódott be. Az űrszondával megszakadt a kapcsolat. A felszín feletti magassága nagyjából 300 km. A felső légkör súrlódása miatt lassuló szonda 2012. január 15-én közép-európai idő szerint este háromnegyed hétkor visszatért a Föld légkörébe. A szonda el nem égett darabjai a Wellington-szigettől kb. 1250 kilométerre nyugatra zuhantak a Csendes-óceánba. (Forrás: Wikipédia)

Érdekessége az esetnek, hogy több olvasónk is jelezte, hogy este 19 óra 20 perc körül különös égi jelenséget véltek felfedezni a tiszta éjszakai égbolton. "Mintha valami a föld légterébe belépett volna, és nagy sebességgel zuhanva izzott, majd eltűnt. Mindez pár másodperc alatt ment végbe."

Az űrszonda lehetséges becsapódási helye:

Phobos Grunt

Címkék: Fobos-Grunt | Orosz | űr | űrszonda

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>