2020. Február 26., Szerda

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány

Technika / Tudomány

Újra lesz csillagvizsgáló Balatonfűzfőn

CsillagvizsgálóFelújítják a balatonfűzfői csillagvizsgálót, melynek finanszírozása a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete európai uniós pályázaton nyert 53,3 millió forintból történik. Kontics Ferencné az egyesület elnöke elmondta, hogy a Balaton Csillagvizsgáló - LEADER Kultúrközpont 200 négyzetméteres, kétszintes épületét mintegy 44 millió forintból építik újjá.
Bővebben...

A klímaváltozás miatt eltűnhet a Balaton

BalatonA www.100places.com egy olyan kezdeményezés a weboldalon, melynek létrehozói nem csak virtuálisan, hanem a világ nagyobb városaiban rendezett kiállításokon és kiadványokban felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire. Több olyan helyet soroltak fel a listán, melyek a klímaváltozás miatt veszélyben vannak. „Száz hely, melyekre emlékeznünk kell, mielőtt eltűnnek” – szól a figyelemfelkeltés.
Bővebben...

Siófoknál megnyílik a zsilip: apasztják a Balatont

Siófoki zsilipA Balaton magas vízállása miatt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei úgy döntöttek, hogy szerdán délben a siófoki zsilip megnyitásával megkezdik a Balaton apasztását, víz leeresztését. Hétfőn, a tónak a vízmagassága elérte a 116 centimétert, mely hat centiméterrel meghaladta a megengedett maximális "üzemi vízszintet".
Bővebben...

Újabb földrengés Japánban, nem nyugszik a Föld!

Újabb földrengésÚjabb földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, melyet Tokióban is éreztek. A rengés epicentruma Fukusima volt, és a mérőműszerek 7,1-es erősségű mozgást regisztráltak. A rengés után a Fukusima-1 atomerőmű dolgozóit kimenekítették. Az epicentrum Ivaki városától 22 kilométerre, északkeletre, a fukusimai atomerőműtől 81 kilométerre-délre volt a (szárazföldön), 13 kilométeres mélységben.
Bővebben...

Radioaktivitást mutattak ki Budaörs felett

RadioaktivitásA japán Fukushima atomerőműben történt baleset hatására Magyarország felett is megjelent a rádióaktivitás. Ha minimális mennyiségben is, de az Országos Sugárbiológiai és Sugár egészségügyi Kutatóintézet jelezte, hogy a levegőben radioaktivitást mutattak ki, Budaörs felett. Nem kell megijedni, veszélytől nem kell tartani, mert a jód-131 mennyisége (amit mértek) elmarad az egészségügyi határértéktől.
Bővebben...

Elérte Pozsonyt a rádióaktív eső

PozsonyMint azt már a világon mindenki tudja, hogy 2011. március 11-ei földrengés okozta cunamiban megsérült az 1-es atomreaktor, és iaz attóll300 méterre-délre vett vízminta eredménye az, hogy a tengervízben a jód tartalom több ezerszeresen meghaladja a határértéket. Nisijama Hidehiko  az atomreaktor biztonságáért felelős  felügyelő, a japán bizottság helyettes  igazgatója elmondta: hogy mindez nem jelent veszélyt a lakosságra, mivel a kiköltöztetett lakosság kellően messze (mintegy 20 km-re) van a sugárzás forrásától, és a térségben a baleset óta beszüntették a halászatot.
Bővebben...

A Föld órája, a Föld érdekében

A Föld órájaA Föld órája (Earth Hour) eseményt, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szombat este rendezi meg, melynek célja az energiatakarékos életmódra való figyelem felhívás. Ezen a napon március, 26-án, szombaton 20 óra 30 perckor több százmillió magánszemély, és intézmény kapcsolja le a villanyt egy órára, és a világ számos híres épületén is kialszanak a fények.
Bővebben...

Sugárfertőzött ételek ellenőrzése, és veszélye!

SugárfertőzésRadioaktív xenon és egyéb hasadvány termékeket mutattak ki, a mérőállomások az Orosz Föderációkban, pontosabban Petropavlovsz-Kamcsatszkijban, és az USA nyugati partjain lévő városban, Sacramentonban. A sugárzások Kanadában, Sidneyben, és Vancouver városában is mérhetők voltak, de jóval alacsonyabbak, mint a megengedett határérték.
Bővebben...

A Facebook népszerűbb a pornónál, - de mi a titka?

FacebookA britek felmérést végeztek, az internetezők között, hogy mennyire népszerű az oldal. A felmérésnek az eredménye az lett, hogy a Facebook oldala sokkal népszerűbb a pornográf oldalaknál. A statisztika szerint a webforgalom 12, 46 százaléka irányult a Facebookr (KB. 2, 4 milliárd oldalletöltés történt).
Bővebben...

5. oldal / 7

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

?>?>