2019. Május 21., Kedd

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány A kialvatlanság veszélyei

A kialvatlanság veszélyei

AlvásA késői fekvésnek és a korai kelésnek komoly egészségügyi következményei lehetnek, állapított meg a nagy-britaniai Warwick Egyetem kutatói. A kutatók nyolc országban 475 ezer ember alvási szokásait vizsgálták. Azok akik keveset alszanak, azok általában többet esznek, ezért elhíznak, és ebből egyenesen következik a magas vérnyomás, és a szív- érrendszeri betegség kialakulása, a stroke és a szívinfarktus veszélye is megnő.

Azok, akik hat óránál kevesebbet alszanak azoknál a szívinfarktus kockázata 48, a stroke kockázata pedig 15 százalékkal nagyobb, mint akik ennél többet alszanak. Ennek az-az oka, hogy a kevés alvás következtében felborul két fontos hormon normális működése a gherlin és leptin (befolyásolják az étvágy termelését). Persze a sok alvás sem jó, mert akik kilenc óránál többet alszanak azoknál sok esetben kezdődő szívbetegség jelei, is lehetnek. Egy másik kutatás arra is rámutatott, hogy a stroke előjelei általában a memóriaproblémák lehetnek. Kísérleti teszteket végeztek 30 ezer 45 évnél, idősebb embernél, akik memóriateszteket töltöttek ki.

A megfigyelési évek alatt azok, akik 20 százalékban teljesítettek 3, 5-szer nagyobb eséllyel szenvedtek strok-ot, mint azok, akik a 20 százalékot túl szárnyalták. Ezért érdemes oda figyelni arra, hogy megfelelő időben kerüljünk ágyba, hogy másnap jókedvűen és kipihenten keljünk fel.

Címkék: alvás | egészség

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>