2019. Február 17., Vasárnap

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány A Föld órája, a Föld érdekében

A Föld órája, a Föld érdekében

A Föld órájaA Föld órája (Earth Hour) eseményt, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szombat este rendezi meg, melynek célja az energiatakarékos életmódra való figyelem felhívás. Ezen a napon március, 26-án, szombaton 20 óra 30 perckor több százmillió magánszemély, és intézmény kapcsolja le a villanyt egy órára, és a világ számos híres épületén is kialszanak a fények.

Ezzel az eseménnyel szeretnék felhívni, az emberek figyelmét arra, hogy a Föld energiatartaléka véges, ezért feleslegesen ne pazaroljuk.

A Föld órája rendezvény során, Sydney ért el a legnagyobb sikert, mert a 2007-es elindulás óta a lakosság nyomására a városvezetői LED fényforrásokra cserélték a közvilágítás égőit. A magán ember is nagyon sokat tehet az energiatakarékosság érdekében, csak oda kell figyelni a tudatos használatára. A sok példa közül külön ki kell emelni Svédországot, ahol kisebb versennyé alakították az akciót.

A városok maguk fogalmazzák meg, hogyan tervezik elérni a zéró karbon kibocsátást 2030-ra. Idén Malmö végzett az élen, így ez a város lesz a Föld órája fővárosa Svédországban. A zöldszervezet közleménye szerint az idei akcióhoz eddig 131 ország és tartomány, híres épületek, valamint emberek és intézmények százmilliói csatlakoztak. Kialszanak a fények mind a hat kontinensen, az összes G20 tagországban és világszerte több ezer városban.

Magyarország 2008-ban csatlakozott az eseményhez, és büszkék lehetünk, hogy a meghirdetett akcióban résztvevő települések arányával, tavaly az európai élvonalban végeztünk. A fővárosi repülőtér teljesen lezárja az egyik kifutópályáját a Föld Órája időtartama alatt. Ekkor kialszanak a Liszt Ferenc repülőtéren a pályafények, a bevezető fénysorok, és a földet érési-zóna speciális lámpái.

Többek közt elsötétedik a budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna-korzó, az egri székesegyház és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház is. Budapest fényeit ünnepélyes keretek közt a Savoyai-teraszáról fogják visszakapcsolni, ahova mindenkit nagy szeretettel várnak. Remek zenével a várudvaron zsonglőrökkel, kongadobosokkal, fényfestőkkel várják az odalátogatókat. Lehet regisztrálni, és aki még nem tette meg az most itt megteheti: foldoraja.hu  

Címkék: energia | Föld | külföld | WWF

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>