2019. Május 21., Kedd

Útvonal: Szabadidő Mulatságok Katalin Napi disznólkodás

Katalin Napi disznólkodás

Katalin Napi disznólkodásNovember 25-26-án igazi falusi hangulatban lehet annak része, aki ellátogat Vonyarcvashegyre, a Katalin Napi Disznóvágásra és a Házi süteménysütő versenyre, Benke Laci bácsi mesterszakács és mestercukrász asszisztálásával. A helyszínen nem csak kóstolót kaphatunk, de egész nap népzenészek húzzák a talpalávalót, este pedig bál várja az érdeklődőket.

A régi magyar népszokások szerint Katalin napjával fejeződött be az őszi szüreti bálok, illetve a lakodalmak időszaka, valamint András naphoz közeledvén megkezdődtek a disznóvágások és disznótorok. Ezt a vidéki hagyományt hivatott feleleveníteni a gasztronómiai rendezvény.

A pénteki süteménysütő verseny után, amely a Bacchus étteremben kerül megrendezésre, szombaton 8 órakor házi pálinkával indul a nap, ahogy az a disznóöléseken szokás. Ezután kezdődik az állat tisztítása, pörzsölése, feldolgozása, melyben bárki részt vehet, vagy távolról szemlélheti az eseményeket. Megnézhető, hogyan lesz a húsból disznósajt, májas-véres hurka, kolbász, vagy mi a titka a tepertő készítésének.

Természetesen gasztronómia rendezvény lévén már a reggel elkészült finomságokat is meg lehet kóstolni, reggelire hagymás pirított vért, resztelt májat tálalnak fel savanyúsággal és friss kenyérrel az érdeklődő vendégeknek. Délben hurka, kolbász, sült császárszalonna és toros káposzta várja az éhes szájakat, amihez egy pohár újbor is dukál. A helyszínen kapható lesz egyébként helyben sütött langalló és friss házi rétes is, valamint a helyi pincék új borai.

Míg a szorgos kezek dolgoznak, az ebéd mellé Móger Péter harmonikaművész játszik, délután a Harangláb népzenei együttes szórakoztatja a közönséget. 18 órától kerül sor a Katalin-napi bálra, 19 órakor pedig kezdetét veszi a disznótoros vacsora.

A rendezvény részleteiről, az asztalfoglalási- és szálláslehetőségekről www.vonyarcvashegy.hu-n tájékozódhatnak.

Címkék: gasztronómia | Vonyarc

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>