2019. November 12., Kedd

Útvonal: Szabadidő Kultúra Római éjszaka Balácán

Római éjszaka Balácán

BalácaAugusztus 13-án varázslatos estében lehet részünk Villa Romana Balácán. A római falakat római motívumok alapján fénnyel festik meg, a programok sora 21 órától éjjel 1 óráig tart, többek között lesz korabeli ételkóstoló, éjszakai tárlatvezetés és játékok. Egy éjszakára az ókorba repülhet vissza mindenki, aki ellátogat a Veszprémtől mintegy 9 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában fekvő Balácára.

A római villagazdaság falainak zenés fényfestése sötétedés után kezdődik. A szkenográfiát már az ókori görögök és rómaiak is használták, színpadok, lakóházak, római villák falának sima felületét dekorálták, ez a kifejezés később a színpadi díszítés készítésének technikáját jelentette. Napjainkban a technika fejlődésével lehetővé vált, hogy a művészek a fényt használják fel az épületek öltöztetésére. Így történik ez szombat este is a Méhkasaula Egyesület kortárs művészeinek közreműködésével, akik a villát kívül-belül megfestik, miközben tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők.

Az ókori hangulat fokozásaképpen római kori ruhákba öltözhetünk, melyekben le is fényképeznek bennünket, ha kedvünk tartja. Kipróbálhatjuk az úgynevezett libajátékot, azaz a középkori lépegetős táblás társasjátékot is, amiben libaként és jó libapásztorként élhetjük át az élet nehézségeit, próbára téve testi és szellemi képességeinket.

A rendezvény szervezői római étel- és borkóstolóval készülnek, a római kemencében sült friss kenyér mellett olyan különlegességeket ízlelhetünk meg, mint a szardíniás töltött tojás, a mediterrán töltött pulykamell, a szőlőlevélbe csomagolt sonka, a mézes-almás pite vagy a mézes füge pörkölt mogyoróval. Mivel Baláca fényszennyezéstől mentes hely, ezért a programok közben kiválóan láthatóak az augusztusi hullócsillagok is.

Az ingyenes rendezvényre külön autóbusz indul Veszprém és Villa Romana Baláca között. A térítésmentesen igénybe vehető járat 20.30 és 01.00 óra között közlekedik.

Címkék: Baláca | kiállítás

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>