2019. November 12., Kedd

Útvonal: Szabadidő Kultúra Múzeumok Éjszakája - Tibet kincsei kiállítás és rendezvény

Múzeumok Éjszakája - Tibet kincsei kiállítás és rendezvény

Tibet kincseiA Múzeumok Éjszakája kereteiben, Európa legnagyobb világi buddhista központja ad otthont a Tibet kincsei kiállításnak, amely a keleti buddhizmus szellemi-kulturális örökségét és művészetét mutatja be. Ez a művészet – amelynek legszebb alkotásaiból gazdag anyagot sikerült ezen alkalomra összegyűjteni – egy olyan kultúra gyümölcse, amely egy évezredet szánt arra, hogy megismerje az emberi tudat és a világ működését.

 

A különleges szobrok, tankák (meditációs célú képek) gazdag szimbólumrendszerrel bírnak, a tudat kvalitásait és tökéletességét szimbolizálják. Ezen kívül fotók, filmek sora és egy előadás, valamint tárlatvezetés járul hozzá e különleges, mai napig elzárt és veszélyben lévő kultúra megismeréséhez. A rendezvényt zenei programok színesítik, amelyeknek a központ tágas udvara ad teret. Az éjszaka folyamán a látogatók megismerkedhetnek egy világi buddhista központ mindennapi életével is, bepillanthatnak a meditációs terembe és kérdéseket tehetnek fel tapasztalt gyakorlóknak.

Tárlatvezetés: 18.00 órától 04.00 óráig folyamatos

Programok bővebben:

Kiállítóterem:

A kiállított szobrok és tekercsképek Buddha legmagasabb szintű tanításainak – a Gyémánt Útnak – a meditációs eszközei, a mindenkiben benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására szolgálnak. Buddha legmagasabb szintű tanításai szerint lényegében mindenki buddha. Ha megértjük, azt ahogy a dolgok valójában vannak, a félelem nélküli bölcsesség, spontán öröm és az aktív, határtalan együttérzés – lényegi tulajdonságaink – spontán kibontakoznak. A tankákon látható ábrázolások és a buddhaszobrok a meditáció során pontosan ezeket a tulajdonságokat aktivizálják bennünk, abban segítenek, hogy felfedezzük: nem kell semmi külső feltétel ahhoz, hogy boldogok legyünk.

Filmvetítés:

Két filmet tekinthetnek meg az érdeklődők:

- Egy 2006-os koppenhágai előadás felvételét, amelyen Láma Ole Nydahl beszél a buddhizmus nyugati fejlődéséről, találkozásáról a 17. Karmapával - Trinli Táje Dordzséval Buddha tanításairól, a Gyémánt Út-meditációkról, és arról, hogy mi döntjük el, hogyan akarunk élni. „A buddhizmus nem más, mint józan eszünkre hallgatni. Erre a legmeggyőzőbb bizonyíték, hogy nem menekülünk az élettől, hanem irányítjuk azt.”

- Illetve egy riportfilmet Buddhizmus a modern világban címmel. A film élethű képet ad a Gyémánt Út buddhizmusról, amely egyre vonzóbb a kritikusan gondolkodó, idealista nyugati emberek számára, akik olyan gyakorlatias és hiteles módszereket keresnek, amelyek könnyedén beilleszthetők mindennapi életükbe. Egy interjút is láthatunk a jógik királyának is nevezett 17. Karmapával, Trinli Táje Dordzséval a tibeti Gyémánt Út buddhizmus szellemi vezetőjével.

Az udvar programjai:

18:00 A buddhizmus Nyugaton – Előadás, ahol kérdések feltevésére is van lehetőség. Előadó: Lahucsky Péter buddhista tanító.

19:00 – 04:00

A kellemes élő kerti zenét kiváló vendégzenészek és dj-k, különböző párosításokban, több műfajon keresztül szolgáltatják.

Vendégeink:

Alaitner András - gitár
Á.Szabó Tamás - szájharmonikák
Bakay Márton - hegedű
Császári Gergely - gitár, ének
Nemes János - fúvós hangszerek
Sipos Kata - ének
Dj-k: TanGate, Geisa
Vj: DzsemszBong

Helyszín:
Gyémánt Út Buddhista Központ
1074 Budapest, Huszár u. 7

Címkék: kiállítás | Tibet

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>