2019. Augusztus 23., Péntek

Útvonal: Fesztiválok VOLT A VOLT-on kezdi fesztiválturnéját az atomerőmű kamionja

A VOLT-on kezdi fesztiválturnéját az atomerőmű kamionja

A VOLT-on kezdi fesztiválturnéját az atomerőmű kamionjaA VOLT fesztiválon kezdi idei fesztiválturnéját a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása július 2. és 6. között. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionban az atomerőmű valósághű

vezérlőpult-szimulátora mellett áramfejlesztő kerékpárt is kipróbálhatnak két koncert között a fesztiválozók, kérdéseikre pedig a paksi szakemberek válaszolnak majd. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fesztiválkörútra indul a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása, a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion.

Első állomásként a július 2. és 6. között megrendezett VOLT fesztiválra érkezik a kiállítás, ahol nemcsak a sztárvendégek próbálhatják ki a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét adó Paksi Atomerőmű egyszerűsített vezérlőpultját vagy éppen az áramfejlesztő kerékpáron azt, hogy milyen hosszan kellene ahhoz tekerni, hogy egy világbajnoki meccs megnézéséhez vagy egy rock koncerthez szükséges villamos energiát megtermeljék. A kamion egyik leglátványosabb eleme az az interaktív vezérlőpult, amelynek segítségével a látogatók maguk is megtapasztalhatják, hogyan nőne az áram ára és a széndioxid-kibocsátás, ha virtuálisan csökkentik a szimulált atomerőmű teljesítményét.

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a VOLT területén a fesztivál teljes ideje alatt látogatható, ezt követően az idén Miskolctapolcán megrendezett EFOTT-on, a kapolcsi Művészetek Völgyén, illetve a szegedi SZIN-en, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással. A kiállítás már negyedik éve látogat el a nagyobb hazai nyári fesztiválokra, illetve 2009 óta járja az országot, aminek köszönhetően eddig összesen több mint 180 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy miért is fontos a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából.

A kamion látogatói megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű történetét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is. A felmerülő kérdésekre pedig az atomerőmű tapasztalt és felkészült szakemberei válaszolnak készséggel. Magyarországon csak az atomerőmű képes nagy mennyiségű villamosenergia-termelésre anélkül, hogy üvegházhatású gázokat bocsátana ki. A négy paksi blokk minden évben kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg. A Paksi Atomerőmű célja, hogy minél több fiatallal is megismertesse a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos technológiáját.

A megbízhatóság mellett a folyamatos és magas lakossági támogatás teszi lehetővé, hogy az atomerőmű a tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse a meglévő paksi blokkokat, illetve hogy új blokkok erősítsék Magyarország energiabiztonságát. A kiállítást minden évben neves, a környezetvédelem iránt elkötelezett művészeket és sportolókat is vendégül lát. Idén a nemzetközi sikereket is maga mögött tudó Ivan & The Parazol rock együttes próbálja majd ki milyen is lehet egy atomerőművet irányítani.

A korábbi években a kamion vendége volt Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus mellett Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei, illetve a Random Trip örömzene-projekt alapítója és a Turbo dobosa, Delov Jávor, de kipróbálták a szimulátort az ASE kosárlabdázói és az MVM Paks FC játékosai is.

Címkék: fesztivál | VOLT

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>