2019. Augusztus 23., Péntek

Útvonal: Belföld Turizmus Siófok kikötőjét különleges módszerrel újítják fel

Siófok kikötőjét különleges módszerrel újítják fel

Siófok KikötőEgy újfajta, Magyarországon elsőként Siófokon alkalmazott módszerrel újul meg a hajókikötőtől a mólóra vezető sétány partfala, szinte teljesen önerőből, pályázati források nélkül. 

Az 1930-ban épült 110 méter hosszú rózsakerti sétánypartfal a fa elkorhadása miatt jelenleg életveszélyes állapotban van, ezért vált szükségessé az újraépítés, amihez a külföldön már sikerrel alkalmazott ún. holland-belga módszert használják. Hollandia partjai is hasonló technológia védi.

A munkákat három ütemben végzik el, jelenleg a partfal megerősítése folyik, ehhez Siófokon nem cölöpöket, hanem tíz méteres, egyenként négy tonnás paneleket használnak, amiket egy speciális gép segítségével helyeznek a Balatonba. Ezen kívül a Balaton megváltozott vízszintszabályozása miatt is muszáj megemelni a mólót, minimum harminc centivel. A sétány járófelülete is megújul, félköríves kiülős rondellákat helyeznek el, valamint új fákat és pergolákat, így igazán vonzó turistalátványosságot alakítanak ki.

A Balatoni Hajózási Zrt. kikötő-rekonstrukciós pályázatok híján önerőből fejezi be a siófoki kikötő felújításának második ütemét, ami május végére, a tavaszi szezon megnyitására fejeződik be.

Lain Ferenc, a hajózási vállalat műszaki igazgatója úgy nyilatkozott, hogy terveik szerint felhívást intéznek a helyi cégek felé, miszerint aki beszáll a beruházásba, az népszerűsítheti magát a sétányon, ahol árusításra is lehetőség nyílik a jövőben.

Címkék: Balaton | kikötő | siófok

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>