2019. Szeptember 15., Vasárnap

Útvonal: Belföld És a többi... Viharjelzés Budataván

Viharjelzés Budataván

ViharjelzésMost vasárnaptól, május 15-től a Balaton mellett Budataván, a fürdőzők számára nemcsak fényjelzéssel, hanem különböző színű zászlók felhúzásával is jelezik a vihar érkezését. Ez a szolgáltatás egy teljesen egyedülálló kezdeményezés.

A strand gondnoka Dér András, elmondta, hogy elsősorban a vendégek voltak azok, akik felhívták a figyelmet arra, hogy külföldön, a tengerparton a fényjelzés mellett kihelyezett zászlókkal is felhívják a strandolók figyelmét a vihar közeledésére (sárga zászló az elsőfokú, a piros zászló a másodfokú viharjelzést jelzi). Ezt még kiegészítik egy hangjelzéssel is úgy, hogy a megfelelő színű zászló felvonása után, egy jelző pisztolyból a megfelelő színű lövedéket is fellövik. Ez abban, helyzetben igen praktikus, amikor rosszak légköri viszonyok, mert akkor nagyon nehezen lehet látni a túlsópart fényjelzéseit, és annak villanási gyakoriságát. Így a strandolókat időben lehet figyelmeztetni a közelgő vihar érkezésére.

Valamikor régen a 70-es illetve a 80-as években a megfelelő színeket úgy nevezett "viharágyúkból" lőtték ki, illetve a balatoni mólokon felhúzták az úgynevezett piros viharkosarat.

Címkék: Balaton | vihar

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>